USZODA BURKOLATOK

A víz, alapvető éltető elemünk, fontos szerepet játszik a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésében és a gyógyászatban is.

A fürdőkultúrának Európában éppen Magyarországon vannak a legrégebbi hagyományai az igen bőséges termál víz mennyiségének köszönhetően, amelyet már a rómaiak is hasznosítottak. A török időkben szintén nagy kultúrája volt a fürdőknek, csodálatos gyöngyszemek készültek a budai termál vizekre. A XIX század elején Budapest híres fürdőváros volt.
A termál vizek gyógyászati felhasználásában hazánk régóta vezető szerepet játszik. A terápiás medencéknél az első és legfontosabb biztonsági szempont a csúszásgátlás.
A termál víz, amelynek hőmérséklete, magas kén-, só-, és ásványi anyag tartalma valamint a medencék tisztításához és fertőtlenítéséhez használt vegyszerek igen agresszívek , ezért kizárólag saválló kerámiaburkolatot és fugázó anyagot érdemes használni terápiás célú medencéknél.
Az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt az igény az élmény fürdők, wellness fürdők iránt amelyek a pihenni és szórakozni vágyók igényeit elégítik ki, ahol akár három generáció tud egy helyen kellemesen kikapcsolódni. Az ilyen létesítmények nem csak egyszerű úszómedencékkel vannak ellátva, hanem megtalálhatók bennük csúszdák, hullám berendezések, pezsgőmedencék, sodrófolyosók, zuhatagok, szaunák.
Funkciója szerint ne feledkezzünk meg a sportlétesítményekről, ahol úszó, műugró és vízilabda edzések és versenyek zajlanak.

A medencékkel szemben támasztott egészségügyi és esztétikai követelményeket csak mázas 3% alatti vízfelvételű, saválló kerámiaburkolatok alkalmazásával tudjuk elérni és hosszútávon biztosítani.

Ilyen kerámiákat több gyártótól is forgalmazunk. A finn Pukkila cég 10 x 20 cm-es fagyálló kerámialapjai inkább kisebb medencék burkolásához ideálisak, míg a német Interbau 24 x 11,5 cm-es lapokat és hozzá komplett kiegészítőket gyárt a nagyobb medencék, a medenceszélek, az épített lépcsők burkolásához és a medence körüli terek kialakításához.

Valamennyi medencének jellemző részlete a vízelvezető csatorna. A legrégebbi típus az úgynevezett Wiesbadeni csatorna típus, amelynek két változata van az alsó és felső lefolyású. Manapság sokkal népszerűbb, egyben egyszerűbb és olcsóbb megoldás a finn típusú túlfolyó rendszer.

 

Képek a medence szélekről:

alsó wiesbadeni


felső wiesbadeni


finn típusú


terápiás medence

 

REFERENCIA KÉPEK

 

Csillaghegyi strand

 

Széchenyi fürdő

 

Medence részlet Svédország

 

Uszodai medence

 

Terápiás medence Franciaország

 

Medence Kanazawa Japán

 

Medence Frederikshaven Dánia