IPARI BURKOLATOK

Amióta nagyüzemi élelmiszer feldolgozás folyik a világon, kerámialapokat használnak padló burkolatként. A megbízhatóság egy ipari padló esetében alapvető követelmény, hiszen a burkolatban keletkező problémák kockáztatják a termelés folytatását a felújítás vagy javítás miatt. Az ilyen nem tervezett leállások általában nagy veszteséget eredményeznek a gyártásban, magas javítási költséggel párosulva. Az ipari beruházások esetében ennek tudatában vannak a szakemberek, mégis készek arra, hogy olcsóbb alternatívát elfogadva csökkentsék az építési költségeket. Ez veszélyes és kockázatos politika. Vegyük sorra az ipari padozatokat érhető hatásokat:
– mechanikai: állandó terhelés a berendezésektől pl. tartályok néhány száz kilótól több tonnáig, -mozgó terhelés pl. száz kilótól az egy tonnáig, gumi, fém vagy kemény műanyag kerekek által ,ütés, karcolás pl. raklapok és konténerek kézi mozgatásától, szerszámok leesésétől, zsugorodás és elmozdulás a betonban vagy a cementhabarcsban, ami feszültséget kelt a burkolatban
– hőmérsékleti hatások: hőmérséklet különbség 0 - +90 fokig a napi takarítás nyomán
anyagcsöpögés
hideg vagy meleg vizes öblítések
– pára, nedvesség: és annak változása a tisztítás során
forró vagy hideg folyadékok csöpögéséből
– vegyi hatások: savak vagy lúgok szintén a tisztítás folyamatában
vegyi üzemben anyagcsöpögésből
szerves savak hatása padlóra kerülés esetén tej, zsír, vér, ( ezen
anyagok töménysége ártalmatlannak tűnik, pedig agresszivitásukat hőmérsékletükben való 10 fokos emelkedés már megduplázza
– fagyveszély: fagyasztókban, hűtőházakban reális veszély

A megfelelő kerámiák

Csupán kijelenteni egy termékről, hogy a legmegfelelőbb ipari padlóburkolatnak, nem elfogadható. Sokkal hatásosabb műszaki adatokkal érvelni egy ilyen állítás mellett. Ezek az érvek általános tapasztalatokon és a kerámialapok és habarcsok fizikai tulajdonságain alapszanak
Az alacsony porozitású kerámialapoknak magas az általános szilárdsága gyakran 2000 kp/cm2 feletti. A hajlítószilárdság ebben az esetben 300 – 400 kp/cm2 . A szerkezeti betonhoz képest ezek az adatok háromszor magasabbak. A kopásállóság akár száraz, akár nedves környezetben négyszer magasabb mint egy jó minőségű beton esetében.
Ezek azok a tulajdonságok amely miatt a kerámia padlók hosszú távon is jól megfelelnek az igen szigorú körülményeknek.
Az ipari kerámia lapok vastagsága 18-20 mm kell , hogy legyen , mivel a szilárdság a vastagsággal négyzetes arányban nő. A 20 mm vastag kerámialap négyszer olyan erős, mint a 10 mm-es.
Az ipari kerámia lapok sűrűsége 2400 kg/m3, a porozitás és a vízfelvétel 3% alatti, ami nem kedvez a baktériumok szaporodásának, ez igen fontos az élelmiszeriparban.
A kerámiákra a nedvesség gyakorlatilag nincs hatással.
A betonhoz hasonlítva a kerámiák hőtágulása kevesebb mint harmada a betonénak, ami kedvező abból a szempontból, hogy mindig a felületen lévő anyag fogadja először a meleget vagy a hideget.
Az alacsony porozitású kerámiáknak a legjobb a vegyszerekkel szembeni ellenálló képessége.
Mindezen tulajdonságokon túl a vágóhidak, húsfeldolgozók, növényolajgyárak és halfeldolgozók legtöbb helyiségében csúszásgátló burkolat is szükséges.