Csúszásgátló követelmények
A kerámialapok csúszásmentességét , több szempontból vizsgálják és kategorizálják.
Az egyik módszer során azt tesztelik, hogy az adott felületen milyen dőlés szőgű lejtőn tud még egy ember száraz cipőtalppal biztonságosan közlekedni. A teszt körülményeit a német szerkezetépítők szakmai egyesülete határozta meg . A besorolás ebben az esetben R9-től az R13-ig történik.
A másik módszer a vízkiszorítási érték alapján készít kategóriákat. Ebben az esetben a vízkiszorítási értéket a járószint alatti üres tér mennyiségével határozzák meg, a dombor mintás vagy erősen kiemelkedő felületek esetében. A besorolás ebben az esetben V 4-től V 10-ig terjed. A legkisebb érték a 4cm3/dm2.
Külön kategóriák kerültek meghatározásra a mezítláb használandó területekre:
„A” besorolású lapok felhasználási területei a nagyobb részben száraz felületek pl. egy fürdő esetében a kabinok, öltözők, padlóburkolata, a medencefenék burkolata, azokon a helyeken , ahol a vízmélység nagyobb mint 80 cm.
„B” besorolású lapokat a szabványok ajánlják zuhanyozók padlójára, a medencék körüljárójára, a medencefenék burkolatára, ahol a vízmélység kisebb mint 80 cm, hullám medence nem úszó részén, terápiás medencék fenekén, vízbe vezető létrák burkolásához, vízbe vezető lépcsőkburkolatához, ahol a lépcső szélessége max. 1 méter és mindkét oldalán kapaszkodót helyeztek el.
„C” besorolású lapokat kell alkalmazni a vízbe vezető lépcsőkön, amelyek szélesebbek mint egy méter vagy nincsen kapaszkodó mindkét oldalán, medencék közötti átjáró területeken, valamint medencék lejtős szélein.
Munkaterületek besorolása:
Munkaterületek | Munkaterületek | |||||
Általános munkaterületek | Egészségügyi intézmények | |||||
Bejárat körüli területek | R9 | Fertőtlenítő helyiség (nedves) | R11 | |||
Lépcsők | R9 | Széklet/szennyvíz előfordulás | R10 | |||
Közösségi terek (wc mosdó) | R10 | Sterilizált helyiségek | R10 | |||
Margarin főzőzsír főzőolaj gyártás | Patológiai labor | R10 | ||||
Zsírolvasztás | R13 | V...6 | Gyógyászati fürdő helyiségek | R11 | ||
Főzőolaj finomítás | R13 | V...4 | Sebészeti helyiségek , gipszelő | R10 | ||
Margarin előállítása és csomagolása | R12 | Gyógyászati terápiák, masszázs | R9 | |||
Főzőzsír előállítása és csomagolása palackozása | R12 | Betegszobák, közlekedők | R9 | |||
Egészségügyi helyiségek, fürdőszobák | R10 | |||||
Tejfeldolgozás, sajt előállítás | Orvosi szobák | R9 | ||||
Friss tej feldolgozás, vajkészítés | R12 | Gyógyszertárak | R9 | |||
Sajtkészítés,raktározás,csomagolás | R11 | Mosodák | ||||
Jégkrémgyártás | R12 | Mosógépes helyiségek | R11 | |||
Csokoládé és édesség előállítás | Vasalóhelyiségek | R9 | ||||
Cukorkonyha | R12 | Sűrített élelmiszer gyártás | ||||
Kakaó előállítás | R12 | Száraz élelmiszer gyártás | R11 | |||
Nyers gyártás | R11 | Nedves élelmiszergyártás ( zsiradék, víz ) | R11 | V...4 | ||
Csokoládé gyártás | R11 | Bőr és textil ipar | ||||
Sütödei áruk előállítása | Cserzőüzemek | R13 | ||||
Tésztakészítés | R11 | Húslefejtőgépek részlege | R13 | V...10 | ||
Zsírt vagy folyékony tésztát feldolgozó helyiségek | R12 | Bőr kikészítés | R13 | V...10 | ||
Tisztítóhelyiség | R12 | V...4 | Zsír impregnáló helyiség | R12 | ||
Vágás húsfeldolgozás | Textil festés | R11 | ||||
Vágóhíd | R13 | V...10 | Festőműhely | |||
Bélhúrgyár | R13 | V...10 | nedves őrlőhelyiség | R12 | V...10 | |
Hús daraboló | R13 | V...8 | Kerámiaipar | |||
Kolbász konyha | R13 | V...8 | Nedves alapanyag előkészítés | R11 | ||
Főtt kolbász előkészítő | R13 | V...8 | Előkészítés és préselés | R11 | V...6 | |
Nyers kolbász előkészítő | R13 | V...6 | Mázkészítő gépsor | R12 | ||
Hús szárító helyiség | R12 | Műhelyek- kő és üvegmegmunkálás | ||||
Füstölő helyiség | R12 | Kövek vágása és fűrészelése | R11 | |||
Sózó helyiség | R12 | Üvegformázás | R11 | V...4 | ||
Szárnyas feldolgozás | R12 | V...6 | Üvegvágás | R11 | ||
Bélraktár | R12 | Szigetelő üveg gyártás | R11 | V...6 | ||
Szeletelő és csomagoló | R12 | Síküveg csomagolás | R11 | V...6 | ||
Halfeldolgozás és előkészítés | Üveg polírozás | R11 | ||||
Halfeldolgozás és előkészítés | R13 | V...6 | Raktárak | |||
Halkonzerv gyártás | R13 | V...6 | Olaj és zsír raktározás | R12 | V...6 | |
Majonéz gyártás | R13 | V...4 | Vas és fémgyártás | |||
Zöldségfeldolgozás és előkészítés | Pácoló helyiség | R12 | ||||
Káposzta savanyító | R13 | V...6 | Edző helyiség | R12 | ||
Zöldségkonzerv gyártás | R13 | V...6 | Laboratórium | R11 | ||
Csírátlanító | R11 | Fémmegmunkáló műhely | ||||
Előzetes előkészítő területek | R12 | V...4 | Galvanizáló | R12 | ||
Élelmiszeripar és sörgyártás vizes helyiségei | Szürke öntött vas gyártás | R11 | V...4 | |||
Raktárak | R10 | Mechanikai alakítás , préselés lyukasztás | R11 | V...4 | ||
Ital palackozó és gyümölcslégyártás | R11 | Tisztítás párologtatás | R12 | |||
Ellátás, catering | Autószerelő műhely | |||||
Hotel és éttermi konyhák 100 adag étel per nap | R11 | V...4 | Szerelő javítő részleg | R11 | ||
100 adag ételnél több naponta | R12 | V...4 | Szerelőakna | R12 | V...4 | |
Kommunális élelmezés iskolában, óvodában, szanatóriumban | R11 | Mosó | R11 | V...4 | ||
Kommunális élelmezés kórházakban | R12 | Repülőgép szerelő műhely | ||||
Nagyméretű üzemi étkezdék | R12 | V...4 | Hangár | R11 | ||
Gyorséttermek, snack bárok konyhái | R12 | V...4 | szerelő hangár | R12 | ||
Kiolvasztó és melegítő konyha | R10 | Mosó | R12 | V...4 | ||
Kávé és tea konyhák | R10 | Szennyvíztisztító | ||||
Gyorséttermek és üzemi étkezdék mosogató és öblítő helyisége | R12 | V...4 | Szivattyú helyiség | R12 | ||
Kommunális étkezdék mosogató és öblítő helyisége | R12 | Vízelvezető létesítmény | R12 | |||
Étkező helyiségek és a kiszolgáló személyzet útvonala | R9 | Tűzoltó állomás | ||||
Hideg raktár, fagyasztó | Parkoló terület | R12 | ||||
Csomagolatlan áru esetén | R12 | Tömlőkarbantartás | R12 | |||
Csomagolt áru esetén | R11 | Bank | ||||
Bevásárlóközpontok, üzletek | Kiszolgáló terület | R9 | ||||
Húsfogadó helyiség | R11 | Garázsok | ||||
Hal fogadó helyiség | R11 | Parkoló terület | R10 | |||
Csomagolatlan hús és felvágott szállítás | R11 | Iskolák, óvodák | ||||
Csomagolt hús és felvágott szállítás | R10 | Bejárat és folyosók | R9 | |||
Hal szállítás | R12 | Osztálytermek | R9 | |||
Hús előkészítés | R12 | V...8 | Lépcsőházak | R9 | ||
Virágkötészet | R11 | Mellékhelyiségek | R10 | |||
Eladótér hagyományos sütővel | R11 | Gyakorló konyha | R10 | |||
Eladótér grill sütővel | R12 | V...4 | Óvodai konyha | R10 | ||
Eladó és vásárlói tér | R9 | Gyakorló műhely | R10 | |||
Étel előkészítés önkiszolgálásra | R10 | |||||
Pénztárak és csomagoló részek | R9 | |||||
Csomagolatlan kenyér és pékárú szállítási vonala | R10 | |||||
Csomagolatlan sajt és tejtermék szállítási útvonala | R10 | |||||
Egyéb kiszolgáló útvonalak | R9 |