CSÚSZÁSGÁTLÁS

Csúszásgátló követelmények
A kerámialapok csúszásmentességét , több szempontból vizsgálják és kategorizálják.

Az egyik módszer során azt tesztelik, hogy az adott felületen milyen dőlés szőgű lejtőn tud még egy ember száraz cipőtalppal biztonságosan közlekedni. A teszt körülményeit a német szerkezetépítők szakmai egyesülete határozta meg . A besorolás ebben az esetben R9-től az R13-ig történik.

A másik módszer a vízkiszorítási érték alapján készít kategóriákat. Ebben az esetben a vízkiszorítási értéket a járószint alatti üres tér mennyiségével határozzák meg, a dombor mintás  vagy erősen kiemelkedő felületek esetében. A besorolás ebben az esetben V 4-től V 10-ig terjed. A legkisebb érték a 4cm3/dm2.

Külön kategóriák kerültek meghatározásra a mezítláb használandó területekre:

„A”  besorolású lapok felhasználási területei a nagyobb részben száraz felületek pl. egy fürdő esetében a kabinok, öltözők, padlóburkolata, a medencefenék burkolata, azokon a helyeken , ahol a vízmélység nagyobb mint 80 cm.

„B” besorolású lapokat a szabványok ajánlják zuhanyozók padlójára, a medencék körüljárójára, a medencefenék burkolatára, ahol a vízmélység kisebb mint 80 cm, hullám medence nem úszó részén, terápiás medencék fenekén, vízbe vezető létrák burkolásához, vízbe vezető lépcsőkburkolatához, ahol a lépcső szélessége max. 1 méter és mindkét oldalán kapaszkodót helyeztek el.

„C” besorolású lapokat kell alkalmazni a vízbe vezető lépcsőkön, amelyek szélesebbek mint egy méter vagy nincsen kapaszkodó mindkét oldalán, medencék közötti átjáró területeken, valamint medencék lejtős szélein.

 

Munkaterületek besorolása:

Munkaterületek       Munkaterületek    
Általános munkaterületek       Egészségügyi intézmények    
Bejárat körüli területek R9     Fertőtlenítő helyiség  (nedves) R11  
Lépcsők R9     Széklet/szennyvíz előfordulás R10  
Közösségi terek (wc mosdó) R10     Sterilizált helyiségek R10  
Margarin főzőzsír főzőolaj gyártás       Patológiai labor R10  
Zsírolvasztás R13 V...6   Gyógyászati fürdő helyiségek R11  
Főzőolaj finomítás R13 V...4   Sebészeti helyiségek , gipszelő R10  
Margarin előállítása és csomagolása R12     Gyógyászati terápiák, masszázs R9  
Főzőzsír előállítása és csomagolása palackozása R12     Betegszobák, közlekedők R9  
        Egészségügyi helyiségek, fürdőszobák R10  
Tejfeldolgozás, sajt előállítás       Orvosi szobák R9  
Friss tej feldolgozás, vajkészítés R12     Gyógyszertárak R9  
Sajtkészítés,raktározás,csomagolás R11     Mosodák    
Jégkrémgyártás R12     Mosógépes helyiségek R11  
Csokoládé és édesség előállítás       Vasalóhelyiségek R9  
Cukorkonyha R12     Sűrített élelmiszer gyártás    
Kakaó előállítás R12     Száraz élelmiszer gyártás R11  
Nyers gyártás R11     Nedves élelmiszergyártás ( zsiradék, víz ) R11 V...4
Csokoládé gyártás R11     Bőr és textil ipar    
Sütödei áruk előállítása       Cserzőüzemek R13  
Tésztakészítés R11     Húslefejtőgépek részlege R13 V...10
Zsírt vagy folyékony tésztát feldolgozó helyiségek R12     Bőr kikészítés R13 V...10
Tisztítóhelyiség R12 V...4   Zsír impregnáló helyiség R12  
Vágás húsfeldolgozás       Textil festés R11  
Vágóhíd R13 V...10   Festőműhely    
Bélhúrgyár R13 V...10   nedves őrlőhelyiség R12 V...10
Hús daraboló R13 V...8   Kerámiaipar    
Kolbász konyha R13 V...8   Nedves alapanyag előkészítés R11  
Főtt kolbász előkészítő R13 V...8   Előkészítés és préselés R11 V...6
Nyers kolbász előkészítő R13 V...6   Mázkészítő gépsor R12  
Hús szárító helyiség R12     Műhelyek- kő és üvegmegmunkálás    
Füstölő helyiség R12     Kövek vágása és fűrészelése R11  
Sózó helyiség R12     Üvegformázás R11 V...4
Szárnyas feldolgozás R12 V...6   Üvegvágás R11  
Bélraktár R12     Szigetelő üveg gyártás R11 V...6
Szeletelő és csomagoló R12     Síküveg csomagolás R11 V...6
Halfeldolgozás és előkészítés       Üveg polírozás R11  
Halfeldolgozás és előkészítés R13 V...6   Raktárak    
Halkonzerv gyártás R13 V...6   Olaj és zsír raktározás R12 V...6
Majonéz gyártás R13 V...4   Vas és fémgyártás    
Zöldségfeldolgozás és előkészítés       Pácoló helyiség R12  
Káposzta savanyító R13 V...6   Edző helyiség R12  
Zöldségkonzerv gyártás R13 V...6   Laboratórium R11  
Csírátlanító R11     Fémmegmunkáló műhely    
Előzetes előkészítő területek R12 V...4   Galvanizáló R12  
Élelmiszeripar és sörgyártás vizes helyiségei       Szürke öntött vas gyártás R11 V...4
Raktárak R10     Mechanikai alakítás , préselés lyukasztás R11 V...4
Ital palackozó és gyümölcslégyártás R11     Tisztítás párologtatás R12  
Ellátás, catering       Autószerelő műhely    
Hotel és éttermi konyhák 100 adag étel per nap R11 V...4   Szerelő javítő részleg R11  
100 adag ételnél több naponta R12 V...4   Szerelőakna R12 V...4
Kommunális élelmezés iskolában, óvodában, szanatóriumban R11     Mosó R11 V...4
Kommunális élelmezés kórházakban R12     Repülőgép szerelő műhely    
Nagyméretű üzemi étkezdék R12 V...4   Hangár R11  
Gyorséttermek, snack bárok konyhái R12 V...4   szerelő hangár R12  
Kiolvasztó és melegítő konyha R10     Mosó R12 V...4
Kávé és tea konyhák R10     Szennyvíztisztító    
Gyorséttermek és üzemi étkezdék mosogató és öblítő helyisége R12 V...4   Szivattyú helyiség R12  
Kommunális étkezdék mosogató és öblítő helyisége R12     Vízelvezető létesítmény R12  
Étkező helyiségek és a kiszolgáló személyzet útvonala R9     Tűzoltó állomás    
Hideg raktár, fagyasztó       Parkoló terület R12  
Csomagolatlan áru esetén R12     Tömlőkarbantartás R12  
Csomagolt áru esetén R11     Bank    
Bevásárlóközpontok, üzletek       Kiszolgáló terület R9  
Húsfogadó helyiség R11     Garázsok    
Hal fogadó helyiség R11     Parkoló terület R10  
Csomagolatlan hús és felvágott szállítás R11     Iskolák, óvodák    
Csomagolt hús és felvágott szállítás R10     Bejárat és folyosók R9  
Hal szállítás R12     Osztálytermek R9  
Hús előkészítés R12 V...8   Lépcsőházak R9  
Virágkötészet R11     Mellékhelyiségek R10  
Eladótér hagyományos sütővel R11     Gyakorló konyha R10  
Eladótér grill sütővel R12 V...4   Óvodai konyha R10  
Eladó és vásárlói tér R9     Gyakorló műhely R10  
Étel előkészítés önkiszolgálásra R10          
Pénztárak és csomagoló részek R9          
Csomagolatlan kenyér és pékárú szállítási vonala R10          
Csomagolatlan sajt és tejtermék szállítási útvonala R10          
Egyéb kiszolgáló útvonalak R9