Ipari burkolatok

Amióta nagyüzemi élelmiszer feldolgozás folyik a világon, kerámialapokat használnak padló burkolatként. A megbízhatóság egy ipari padló esetében alapvető követelmény, hiszen a burkolatban keletkező problémák kockáztatják a termelés folytatását a felújítás vagy javítás miatt. Az ilyen nem tervezett leállások általában nagy veszteséget eredményeznek a gyártásban, magas javítási költséggel párosulva. Az ipari beruházások esetében ennek tudatában vannak a szakemberek, mégis készek arra, hogy olcsóbb alternatívát elfogadva csökkentsék az építési költségeket. Ez veszélyes és kockázatos politika. Vegyük sorra az ipari padozatokat érhető hatásokat:
– mechanikai: állandó terhelés a berendezésektől pl. tartályok néhány száz kilótól több tonnáig, -mozgó terhelés pl. száz kilótól az egy tonnáig, gumi, fém vagy kemény műanyag kerekek által ,ütés, karcolás pl. raklapok és konténerek kézi mozgatásától, szerszámok leesésétől, zsugorodás és elmozdulás a betonban vagy a cementhabarcsban, ami feszültséget kelt a burkolatban
– hőmérsékleti hatások: hőmérséklet különbség 0 – +90 fokig a napi takarítás nyomán
anyagcsöpögés
hideg vagy meleg vizes öblítések
– pára, nedvesség: és annak változása a tisztítás során
forró vagy hideg folyadékok csöpögéséből
– vegyi hatások: savak vagy lúgok szintén a tisztítás folyamatában
vegyi üzemben anyagcsöpögésből
szerves savak hatása padlóra kerülés esetén tej, zsír, vér, ( ezen
anyagok töménysége ártalmatlannak tűnik, pedig agresszivitásukat hőmérsékletükben való 10 fokos emelkedés már megduplázza
– fagyveszély: fagyasztókban, hűtőházakban reális veszély

A megfelelő kerámiák

Csupán kijelenteni egy termékről, hogy a legmegfelelőbb ipari padlóburkolatnak, nem elfogadható. Sokkal hatásosabb műszaki adatokkal érvelni egy ilyen állítás mellett. Ezek az érvek általános tapasztalatokon és a kerámialapok és habarcsok fizikai tulajdonságain alapszanak
Az alacsony porozitású kerámialapoknak magas az általános szilárdsága gyakran 2000 kp/cm2 feletti. A hajlítószilárdság ebben az esetben 300 – 400 kp/cm2 . A szerkezeti betonhoz képest ezek az adatok háromszor magasabbak. A kopásállóság akár száraz, akár nedves környezetben négyszer magasabb mint egy jó minőségű beton esetében.
Ezek azok a tulajdonságok amely miatt a kerámia padlók hosszú távon is jól megfelelnek az igen szigorú körülményeknek.
Az ipari kerámia lapok vastagsága 18-20 mm kell , hogy legyen , mivel a szilárdság a vastagsággal négyzetes arányban nő. A 20 mm vastag kerámialap négyszer olyan erős, mint a 10 mm-es.
Az ipari kerámia lapok sűrűsége 2400 kg/m3, a porozitás és a vízfelvétel 3% alatti, ami nem kedvez a baktériumok szaporodásának, ez igen fontos az élelmiszeriparban.
A kerámiákra a nedvesség gyakorlatilag nincs hatással.
A betonhoz hasonlítva a kerámiák hőtágulása kevesebb mint harmada a betonénak, ami kedvező abból a szempontból, hogy mindig a felületen lévő anyag fogadja először a meleget vagy a hideget.
Az alacsony porozitású kerámiáknak a legjobb a vegyszerekkel szembeni ellenálló képessége.
Mindezen tulajdonságokon túl a vágóhidak, húsfeldolgozók, növényolajgyárak és halfeldolgozók legtöbb helyiségében csúszásgátló burkolat is szükséges.

Uszodaburkolatok

A víz, alapvető éltető elemünk, fontos szerepet játszik a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésében és a gyógyászatban is.

A fürdőkultúrának Európában éppen Magyarországon vannak a legrégebbi hagyományai az igen bőséges termál víz mennyiségének köszönhetően, amelyet már a rómaiak is hasznosítottak. A török időkben szintén nagy kultúrája volt a fürdőknek, csodálatos gyöngyszemek készültek a budai termál vizekre. A XIX század elején Budapest híres fürdőváros volt.
A termál vizek gyógyászati felhasználásában hazánk régóta vezető szerepet játszik. A terápiás medencéknél az első és legfontosabb biztonsági szempont a csúszásgátlás.
A termál víz, amelynek hőmérséklete, magas kén-, só-, és ásványianyag tartalma valamint a medencék tisztításához és fertőtlenítéséhez használt vegyszerek igen agresszívek , ezért kizárólag saválló kerámiaburkolatot és fugázó anyagot érdemes használni terápiás célú medencéknél.
Az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt az igény az élmény fürdők, wellness fürdők iránt amelyek a pihenni és szórakozni vágyók igényeit elégítik ki, ahol akár három generáció tud egy helyen kellemesen kikapcsolódni. Az ilyen létesítmények nem csak egyszerű úszómedencékkel vannak ellátva, hanem megtalálhatók bennük csúszdák, hullám berendezések, pezsgőmedencék, sodrófolyosók, zuhatagok, szaunák.
Funkciója szerint ne feledkezzünk meg a sportlétesítményekről, ahol úszó, műugró és vízilabda edzések és versenyek zajlanak.

A medencékkel szemben támasztott egészségügyi és esztétikai követelményeket csak mázas 3% alatti vízfelvételű, saválló kerámiaburkolatok alkalmazásával tudjuk elérni és hosszútávon biztosítani.

Ilyen kerámiákat több gyártótól is forgalmazunk. A finn Pukkila cég 10 x 20 cm-es fagyálló kerámialapjai inkább kisebb medencék burkolásához ideálisak, míg a német Interbau 24 x 11,5 cm-es lapokat és hozzá komplett kiegészítőket gyárt a nagyobb medencék, a medenceszélek, az épített lépcsők burkolásához és a medence körüli terek kialakításához.

Valamennyi medencének jellemző részlete a vízelvezető csatorna. A legrégebbi típus az úgynevezett Wiesbadeni csatorna típus, amelynek két változata van az alsó és felső lefolyású. Manapság sokkal népszerűbb, egyben egyszerűbb és olcsóbb megoldás a finn típusú túlfolyó rendszer.

Képek a medence szélekről:

alsó wiesbadeni
felső wiesbadeni
finn típusú
terápiás medence

Képek (még nincs kiválasztva!)